tekk..sii The Best Taxi Service in JB - DEDICATED & FRIENDLY

Friday, December 23, 2011

Saya Mahu Novel Ombak Rindu dari Eyriqazz.Com



Alhamdulillah dengan izinNya saya kembali mengarang mengasah lagi bakat dalam bidang penulisan. Sambutan peminat di luar sana terhadap novel nukilan ilham saya ini amat memberangsangkan, apatahlagi ia baru sahaja difilemkan. Saya sendiri tak pernah bermimpi sama sekali dapat jadi terkenal sekelip mata dan dapat pula bergambar dengan barisan pelakon femes macam Aaron Aziz, Maya Karen dan Lisa Surihani. Saya punya feveret artis semua tu weyy..upps terover lah pulak..

Aiseyy, terberangan laaaa..ni semua gara2 segmen GiveAway Novel Ombak Rindu dari Eyriqazz.Com lah yang buat saya terberangan sekejap tadi. Boleh pulak nak berangan dengan aktor Aaron Aziz, nak ke si Aaron tu berlakon dengan saya ni, nak pandang sebelah mata pun dia tak sudi tau. Padan muka T__T

Tapi, tuah di ayam nampak kat kaki ayam tu, tuah saya sapa yang tau?? Mana lah tau berkat angan2 saya yang sempoi ni ada rezeki terpilih la pulak dapat hadiah Novel Ombak Rindu dari Eyriqazz.com. Excuse me, bukan tak mampu beli eh!! tolong sket, tapi kata orang2 tua rezeki jangan ditolak, musuh jangan dicari, dah alang2 ada yang nak bagi FREE amek aje lah yang free tu ye tak? Mekaseh..mekaseh wat susah2 jek.

Ada letak syaratlah pulak..pape jelah ;)

"Entri kegemaran saya di Eyriqazz.Com adalah http://www.eyriqazz.com/2011/12/makan-secara-sihathidup-lebih-gembira.html kerana gambar2 segala macam jenis makanan buatkan saya terasa lapar dan dahaga sebab saya memang food lover yang dah tak mampu nak kawal nafsu serakah makan saya. Tapi, apa yang penting sebenarnya post dalam entri ni mengajak kita renung balik apa yang kita makan / minum selama ni betul2 berkhasiat atau sebaliknya. Jadi, sempena nak masuk kedatangan tahun 2012 tak lama je lagi ni, saya tanam azam dalam diri nak kontrol makan tapi bukan berdiet dan iAllah impian saya nak dapat kembali bentuk badan yang solid akan tercapai. Saya yakin saya pasti boleh!!!! Tolong doakan saya ye ..."

p/s : ada harapan saya boleh menang tak pihak juri yang arif?


~leyzajamil~

Kecacatan Hadi jadi perangsang untuk berjaya.


Tahniah kat adik2 yang dah pun dapat keputusan PMR semalam. Ada yang cemerlang, terlebih cemerlang pun ada tak kurang juga ada segelintir yang dapat keputusan kurang memuaskan. Tak berjaya tu bukan lah gagal selama-lamanya, gandakan usaha lebih lagipun ada satu exam yang lebih penting untuk ditempuh dua tahun depan SPM.

Sebenarnya, saya nak luahkan rasa kagum dan salute kat adik Muhammad Hadi Darus sebab dia berjaya cemerlang walaupun dirinya dalam kekurangan upaya diri, tapi tengoklah macamana besarnya semangat dan azam yang tertanam dalam diri dia untuk berjaya. Dia tak nak jadikan kekurangan diri penghalang untuk dia berjaya dalam pelajaran. Jadi tak ada yang mustahil dalam kehidupan kita, sesiapa saja boleh berjaya janji diiringi dengan usaha, semangat, doa dan tawakal.

sumber

Teruskan usaha semoga adik Hadi dan rakan2nya yang lain beroleh kejayaan yang lebih gemilang di masa hadapan. Buat yang gagal kali ni, jadikan kesilapan lepas sebagai iktibar kita janganlah saling menyalahkan satu sama lain. Ingat!!! satu jari telunjuk kita tunjuk kat orang lain, lagi empat jari patah balik kat kita. Tak kiralah apa pun kita nak buat dalam hidup kita, perlulah berlandaskan hala tuju yang fokus dan matlamat yang tepat iAllah kita semua pasti berjaya.

All the best!!!


~leyzajamil~

Wednesday, March 23, 2011

Memerhati yg tersayang tidur

Bacalah n jiwailah..bayangkan....pernahkah anda buat macam ni?

Memerhati yg tersayang tido

Melihat orang yang kita sayang pada saat dia tidur.....

Renungkan/lihatlah betapa sayangnya kita pada mereka.....


Pernahkah anda menatap orang-orang
yang anda sayang saat mereka sedang tidur?
Kalau belum, cubalah sekali saja menatap
mereka saat sedang tidur.

Saat itu yang tampak adalah ekspresi paling
wajar dan paling jujur dari seseorang.

Seorang artis yang ketika di panggung
begitu cantik dan gemerlap pun
akan tampak polos dan jauh
berbeza jika ia sedang tidur.

Orang paling kejam di dunia pun
jika ia sudah tidur tak akan tampak wajah bengisnya.

Perhatikanlah ayah anda
saat beliau sedang tidur.
Sedarilah, betapa badan yang dulu kuat
dan gagah itu kini semakin tua dan lemah,
betapa rambut-rambut putih
mulai menghiasi kepalanya,
betapa kerut merut mulai terpahat di wajahnya.
Orang inilah yang tiap hari bekerja keras
untuk kesejahteraan kita, anak-anaknya.
Orang inilah, rela melakukan apa saja asal
perut kita kenyang dan pendidikan kita lancar.

Sekarang, beralihlah. ...
Lihatlah ibu anda....
Hmm...kulitnya mulai keriput dan tangan
yang dulu halus membelai- belai
tubuh bayi kita itu kini kasar kerana
menempuhi kehidupan yang mencabar demi kita.
Orang inilah yang tiap hari
menguruskan keperluan kita.
Orang inilah yang paling rajin mengingatkan dan
membebeli kita semata- mata
kerana rasa kasih dan sayang,
dan sayangnya, itu sering kita salah ertikan.

Cubalah menatap wajah orang-orang
yang kita cintai..sayangi itu...
Ayah, Ibu, Suami,
Isteri, Kakak, Adik, Anak, Sahabat,
Semuanya...

Rasakanlah sensasi yang timbul sesudahnya.
Rasakanlah energi cinta yang mengalir
perlahan-lahan
saat menatap wajah mereka yang terlelap itu.
Rasakanlah getaran cinta yang mengalir
deras ketika mengingat betapa
banyaknya pengorbanan yang telah
dilakukan orang-orang itu untuk
kebahagiaan anda. Pengorbanan yang kadang-kadang tertutupi oleh
salah faham kecil yang entah kenapa selalu saja nampak besar.

Secara ajaib Tuhan mengatur agar
pengorbanan itu akan tampak lagi
melalui wajah-wajah jujur mereka
saat sedang tidur.
Pengorbanan yang kadang melelahkan
serta memenatkan mereka
namun enggan mereka ungkapkan.
Dan ekspresi wajah ketika tidur pun
membantu untuk mengungkap segalanya.
Tanpa kata, tanpa suara dia
berkata... "betapa lelahnya..penatnya aku hari ini".
Dan penyebab lelah dan penat itu?
Untuk siapa dia berpenat lelah
Tak lain adalah
KITA.....

Suami yang bekerja keras mencari nafkah,
isteri yang bekerja keras mengurus dan
mendidik anak, juga rumah.
Kakak, adik, anak, dan sahabat yang
telah menemani hari-hari suka dan duka
bersama kita.

Resapilah kenangan-kenangan manis dan
pahit yang pernah terjadi dengan
menatap wajah-wajah mereka.
Rasakanlah betapa kebahagiaan dan
rasa terharu seketika menerpa jika
mengingat itu semua.

Bayangkanlah apa yang akan terjadi jika
esok mereka "orang-orang terkasih itu"
tak lagi membuka matanya,
untuk selamanya ... "


~leyzajamil~

Thursday, March 17, 2011

MAI..MAI..ni nak habaq ni..

Sambil kita berblogging, 
ni nak bagitau ada cara2 
nak beli buku / majalah / komik secara online 
semua bahan bacaan ilmiah yang saya nak sarankan ni 
berbentuk bacaan islamik..
ALHAMDULILLAH..
manfaat untuk dunia akhirat kita



Dengan taglinenya
BERILMU, BERIMAN, BERAMAL & BERJAYA!!
Segala2nya di hujung jari anda :)

MUDAH je kan???

Rakan2 blogger jika ada berminat,
jom klik 


Monday, March 14, 2011

Ya Allah perkenankan doaku ini..

Ya Allah..
perkenankan doaku ini Ya Allah,
aku begitu dambakan kehadiran seorang zuriat dari darah dagingku sendiri,
zuriat yang sempurna cantik rupa parasnya dan bijak keletah membesar,

Bertahun2 lamanya ku nantikan dengan sabar,
terkadang hilang jugak kawalan emosiku, mujur sempat disabarkan si suami,
Kelmarin, genap usia kelima tahun ulang tahun perkahwinanku dengan dia,
Alangkah manisnya hubungan kami jika diserikan dengan kehadiran zuriat kurniaanMu Ya Allah.


Subhanallah..
Maha Suci Allah..


Perkenankan doaku ini Ya Allah,
berikanlah kami berdua peluang untuk menikmati bahagianya menjadi ibu ayah,
Kau pinjamkan lah kepada kami zuriat dari SyurgaMu,
untuk menceriakan kesepian alam rumahtangga kami berdua..

Hanya Kau yang Maha Mengetahui Segala2nya Ya Allah..
Amiin..



~leyzajamil~

Saturday, March 12, 2011

N3 lepas geram + menyampah


nyampahla blog yg ada muka kembong2kan pipi, 
herot berotkan mulut
senget2 kan mulut kenyit mata, 
muka da lawa2 tu posingla cecantik..
:
:
:
:
:
:
:
ni mesti ada orang jawab..
eh suka hati aku lah..
ni blog aku..
:
:
:
:
v
sesuka hati kamu la.
yang penting elok2 aku nak folo blog kamu tu
terus naek menyampah 
dan aku BLAH!!!


fuhhh!..lega sket dapat lepas geram kat sini.


sori guys..xpasal2 kene baca N3 poyos ni..


~leyzajamil~

Tuesday, March 8, 2011

Elakkan mandi malam..BAHAYA!!

Sakit2 sendi, jari2 tangan sudah terasa sakit bisa2 dan kebas2 kaki sesekali terasa jugak. Kengkadang dada pun terasa sakit senak semacam lagi2 bila cuaca sejuk. Pendek kata badan memang lemah dan lesu. Ini tak boleh dibiarkan, aku mesti cari jalan solution. Umur masih muda aku tak nak sakit2 badan. Aku tau itu antara simptom2 awal atau AMARAN buat aku supaya jangan mandi malam lagi. Dasar degil terima sendiri akibatnya!!

Aku tobat tak nak mandi malam lagi lepas ni. Walau panas sekalipun, kalau terpaksa mandi aku mesti mandi air hangat, tidur lebih lena. Tak pun gosok gigi, cuci muka cuci kaki celup2 dah cepat2 keluar jangan berkubang lama2 dalam bilik mandi. Jimatkan air pun ye jugak. Secara tak langsung ia membantu mengurangkan bayaran bil air untuk bulan seterusnya.

Antara kesan ketara akibat mandi malam ialah mengakibatkan sakit 'rematik' (ni mesti yang jumpa penyakit ni jugak pencipta matematik hihi..da sakit pun masih nak gurau2 lagi)

info : sumber rematik 1 & sumber rematik 2

Ini kesan terdekat yang MESTI aku elakkan :

MELAKA -

Amalan mandi malam boleh menyebabkan lumpuh!

Ya Allah..sihatkan lah tubuh badanku

Mungkin ramai yang tidak mempercayainya dan menganggap ia hanya mitos. Namun bagi Umar Abdul Rahman, 62, amalan mandi malam dipercayai telah menyebabkan isterinya, Asnah Yaman, 60, lumpuh seluruh badan sejak empat bulan lalu. Menurutnya, isteri beliau mula mengamalkan mandi malam iaitu antara pukul 8 dan 9 malam setiap hari sejak enam tahun lalu.

'Saya pernah menasihatkan isteri agar tidak mandi malam kerana pernah terdengar petua orang tua bahawa mandi malam tidak elok untuk kesihatan,' katanya ketika ditemui di rumahnya di Bukit Lintang di sini semalam.

Umar memberitahu, nasihatnya itu tidak diendahkan oleh isterinya itu dan beliau (isteri) terus mengamalkan mandi malam setiap hari.

'Kira-kira empat bulan lepas, secara tiba-tiba isteri saya mengadu badannya rasa lemah dan hanya berbaring di katil saja. Namun setelah dua hari, keadaan isteri saya masih tidak berubah lalu saya membawanya ke hospital dan disahkan lumpuh,' kata pesara tentera itu.

Beliau memberitahu, setelah isterinya lumpuh, beliau semakin yakin bahawa petua itu memang ada kebenarannya dan amalan mandi malam memang boleh mengundang pelbagai penyakit. Ujarnya, selain boleh menyebabkan lumpuh, beliau juga percaya amalan mandi malam boleh menyebabkan seseorang itu tidak subur.

'Kepada yang suka mandi malam, saya nasihatkan agar tinggalkan amalan itu sebelum terlambat,' katanya.


~leyzajamil~

Monday, March 7, 2011

nak jadi wartawan macam Mazidul?? ada caranya..

Alhamdulillah, akhirnya cita2 nak jadi wartawan hampir tercapai.

Aku akan diletakkan di bawah pengawasan & mendapat tunjuk ajar Saudara Mazidul Akmal Sidik. Mujurlah dalam beberapa bulan aku telah berkecimpung dalam dunia blog ni sedikit sebanyak dapat melatih tubi aku mengarang sesuatu yang terlintas di fikiran berkecamuk aku ini. Sekurang2nya dapat jugak aku menimba pengalaman dan tunjuk ajar daripada journalist otai tv3 ni..

Gempak aje intro aku ni..
hehe, berangan tak salah asalkan berniat baik.

Ini adalah untuk menyahut pelawaan Saudara Mazidul join 'Journalist Maya'..jeng..jeng..jeng ini la peluang aku nak baik2 ngan Mazidul..mana lah tau dia nampak bakat terpendam aku menulis terus di promote nye aku keje ngan tv3..mana la tau kannn, berangan lagi.

''Ikhlas, Ringkas, Cepat & Tepat'' .. 

sendiri faham lah ye.



kena praktis buat artikel tak nak meleret2 lagi lepas ni. Lagi mudah bila disediakan format Borang Aduan. Tabik toink la kat Mazidul, aku yakin cara ni merapatkan hubungan masyarakat dengan dirinya yang perlukan maklumat terkini..dan secara tak langsung mesti nak meningkatkan lagi prestasi performance dirinya, bak kata   'sambil menyelam minum air' ye tak bang?? 

melampau tuu
tak sanggup jadi gini 



~leyzajamil~

Tuesday, March 1, 2011

Umrah & Haji

Usia yang masih muda gagah jika bekemampuan pergilah Umrah & tunaikan Haji. Ada yang sungguh bertuah sebab ada famili atau sesape yang menaja pemergian ke Tanah Suci, ada pulak yang lagi bertuah bila menang hadiah utama pergi Umrah..huhu bestnya, ada sesape nak taja i pegi Umrah tak? Macam si Shaheizy Sam tu, menang besar hasil berlakon aje. Bertuahnya badan ko Sam.


credit to liyana dan www.budiey.com

OkLAH .. diumumkan barangsiapa yang jadi follower i yang ke-10,000, i hadiahkan pakej Umrah untuk 2 orang. IAllah kalau sampai jumlah follower sebegitu ramai..who knows kan??

Stori pasal gi Umrah ni, my Daddy, Mommy & my lulu Sister akan berangkat ke Tanah Suci menunaikan Umrah err..hari ni Selasa..Rabu..Khamis..haa hari Sabtu 5hb MAC official date diorang berangkat ke sana..my officemate pon ke sana jugak bawak wifenya, dan kalau tak salah anak2 arwah Dato Sosilawati pon pergi ke sana untuk tempoh yang sama.

Papepon, tak kirala sesapa pun yang pergi, yang penting peluang buat ibadah Umrah di sana jangan dipersia2kan..Lainla kalau mewah RM nak pergi banyak kali pon tak kisah tapi tu da macam riak la pulak nunjuk2..tetapkan nawaitu dalam hati, pohon la doa banyak mana pon IAllah ada keberkatan di sana yang akan kita perolehi. Lain kali, aku mohon dipanjangkan usia untuk jejakkan kaki ke Tanah Suci tunaikan Umrah & Haji sekaligus IAllah..


update!!


antara Pakej Umrah 2011 untuk dikongsikan..


~leyzajamil~

Saturday, February 26, 2011

mancis oh mancis..

Mancis brand lain tak nak, nak brand cap Lada jugak..
Cerewet yang amat sangat sampai aku pon kadang2 da fedup..
apa..guna mancis cap Lada ni bila masak lebeh sedap ke apa??

(sekotak besar ada 10 kotak kecik mancis 
cap Lada dalam RM1.80 kalau tak silap)

Pagi ni sebelum g keje berselisih faham dengan dia, jugak pasal kotak mancis..
Dia tanya mana aku letak kotak mancis??
Aku sabarkan aje..ada tu dalam locker bawah sinki tu.
ye lah aku tengah siap2 nak g keje da lambat sangat ni.
Rupa2nya dia mencari satu kotak mancis yang besar tu bukan yang sekotak kecik tu.





Aku jawabla, gunalah sekotak mancis kecik ni, yang selebihnya kita simpan dalam rak sana
'kenapa nak sembunyi pulak, kan nak guna'
'bukan sembunyi, simpan nanti letak sini semua cepat habis'
diam..
aku terus g keje, da lambat sangat da ni..
makin dilayankan lagi parah 'perbualan' kami nanti..

Aku bukan nak biadap, tapi kadang2 kerana sekotak mancis punya pasal pun bule gaduh bermasam muka. Aku manusia biasa, bukan semulia Nabi Muhammad SAW yang tinggi peribadi akhlaknya. Aku akui aku kadang2 hilang sabar dengan kerenahnya. Aku bayangkan betapa bahagianya punya mom in low yang mesra rakyat & sporting, aku sanggup duk ngadap dia 24jam. Tapi bila gini, aku kenalah terima hakikat da naseb aku, tapi sampai bila??

''Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul''


Aku sedeh sangat2 kenapa begini naseb aku T_T

satu van aku bagi kang!


Gambar : Google bagi


~leyzajamil~

Wednesday, February 23, 2011

Jakel..budi bahasa seindah kain dijual


Sekali lagi aku menjadi 'driver' kepada my mom in law, to be her bodyguard semasa di Jakel Tampoi lepas maghrib kami keluar rumah..Wah!! sangat lengang sekali sampai boleh berdansa dalam ruang niaga Jakel berbeza jika waktu jualan harga runtuh, padat sempit macam ikan sadin. Tadi tenang sempoi aje kedatangan kami disambut mesra oleh staf Jakel, masing2 riuh mulut bertanyakan apa yang kami dok cari..

Uniform staf Jakel pun da bertukar baru, nampak lebih kemas dan seragam semuanya. Jadi aku harap keramahan staf Jakel melayan pelanggan berkekalan walaupun bila datang musim jualan murah Jakel, al maklum waktu genting yang penuh sesak tentunya membuatkan staf Jakel hilang sabar dengan macam2 kerenah pelanggan.

Aku rasa berbaloi temankan my mom in law tadi, aku dapat geng baru yang keje dalam Jakel..mudah la aku nak dapatkan diskaun bila shopping sana nanti ;)..

aku tanya sapa nama awak?
dia jawab panggil aje saya 'nyot'..
masya Allah, muka lawa2 panggil nama 'nyot'..
nama glemer saya kat sini kak -.-'


more info : Jakel Trading


~leyzajamil~

Saturday, February 19, 2011

dRiVE SaFEly

amik masa berehat sebentar bersama kit~kat ;)
heheh..borink la tu ngadap keje di hari sabtu.

nak share perasaan sebak kerana pagi tadi on the way ke tempat keje, aku melepasi kawasan kejadian eksiden maut antara penunggang moto dengan lori besar (tak perasan lori ape). Aku sedeh sbb pagi2 da ternampak kejadian yang mengerikan. Serta merta aku menggeletar sejuk kaki tangan, mujur sampai dengan selamat di tempat keje.

Aku tak tau macamna kejadian boleh berlaku..jem sepanjang2 tidak. Apapun jika si mati muslim marilah sama2 kita sedekahkan Al-Fatihah kepada roh si mati, tapi jika sebaliknya, kita patut tumpang bersedeh atas kematian tragis si mati. Apa akan jadi kepada keluarga yang ditinggalkan, anak2 jika masih kecil dan bersekolah, manakala isteri yang tak bekerja? Ajal maut kita tak jangka bila dan di mana?..

Wahai para penunggang motor di luar sana, aku menyeru tungganglah kenderaan kamu dengan cermat. Kadang2 ada segelintir kamu suka sangat bawak motor di tengah2 highway lagak gaya macam makan angin gamaknya..bahaya tu!!!




klik kalau nak tengok photo 18SG..ngeri siot @_@

Berhati2 Di Jalanraya..
PANDU CERMAT JIWA SELAMAT


~leyzajamil~

Thursday, February 17, 2011

resepi cekodok

Mari sini kepada semua penggemar kueh cekodok..inginkan cekodok kamu rasa sedap apabila dimakan, lembut dikunyah lumat bila ditelan? Ini ada satu rahsia..

pastikan semasa kamu menggaul tepung untuk diuli tu jangan terlalu banyak air, just nice agak2 tak terlalu cair bancuhan tepung tu. bukan apa bila kite nak menjemput tepung masuk ke dalam minyak panas mudah & cantik aje bentuk jemputan tu. pastikan minyak da betul2 panas baru mula menggoreng jika tak cekodok kite akan menakung minyak..



Goreng agak2 garing biar rangup crunchy bila dimakan..pergh makan tak hengat punya lah..lawankan pulak dengan secawan kopi panas kaw2 takpun kopi janda ais..hmm sedapnya maveles. Bila perut da terisi kenyang tahap melampau, apakata kite relax2 sambil korek celah2 gigi kot2 terlekat sisa cekodok tadi, kite godek2 blog cekodok .. haha di situ nanti korang akan dihiburkan dengan ayat2 blognya yang sempoi dan bersahaja. Jangan la pulak ketawa t'bahak2 karang terkeluar balik cekodok yang korang makan tadi..rugi jek..haha

gambar : dapur google ;)


~leyzajamil~

Monday, February 14, 2011

Kempen Menyemai Cinta



a..a..aa..

ini bukan nak cite pasal hari cinta yang dilarang agama Islam untuk menyambutnya. Sebaliknya aku nak recall semula apa yang aku dengar dalam berita 4jam lalu. Al-maklumlah aku ni pelupa orangnya..setidak2nya dengan adanya post ni aku boleh review sebanyak mana aku suka kan..

Pasal kasih sayang la ni..dalam kesibukan kita seharian apalagi zaman kelam kelibut semua nya nak ekspres je sekarang ni, kita manusia terlupa, terleka, terlalai dan segala bagai ter dengan orang2 sekeliling yang dahagakan kasih sayang kita. Suami dengan sang Isterinya, IbuAyah dengan Anak2nya, AbangKakak dengan Adik2, Guru dengan para muridnya, kita sebagai umat Nabi Muhammad SAW & sebagai hamba Allah dan banyak lagi. Apa tanggungjawab kita sebenarnya dalam menyemai kasih sayang sesama kita. Terlalu meluas konsep kasih sayang untuk diperkatakan..

Dipendekkan cerita, diberikan perbandingan antara dua orang anak yatim yang diambil sebagai anak angkat oleh dua famili. Famili A kaya dengan harta benda, diberikan makan minum keperluan yang cukup kepada si anak yatim A tadi. Manakala famili B sederhana kehidupan mereka maka keperluan si anak yatim B sekadar yang ada. Tapi anak yatim B membesar dengan sihat, ceria & cerdik padahal dibesarkan dalam famili sederhana sahaja..kenapa?? Kerana famili B kaya dengan pelukan kasih sayang yang tak berbelah bahagi..



Sebab itula..kita digalakkan memeluk pasangan atau orang yang kita sayangi paling minimum 8 kali sehari..kalau lebih lagi bagus la bertambah hangat hubungan tu ahai (untuk hubungan halal ye). Setiap kali anak bangun tidur, pandang wajah ibu terpa dan peluk ibu katakan 'Ibu..saya sayang Ibu' dan si ibu kenalah membalas 'Ibu sayangkan kamu juga'..contoh yang serupa antara pasangan suamisteri. Pelukan dan ciuman kasih sayang inila terapi cinta yang paling berkesan dalam menimbulkan mood & perasaan positif dalam diri seseorang.

Bagaimana cara kita menunjukkan kasih sayang kita kepada Nabi Muhammad SAW & Allah? Kenalah kita banyakkan selawat kepada baginda, berzikir / beristigfar, membaca Kalam Al-Quran dan sentiasa melakukan apa yang disuruh serta meninggalkan apa yang ditegah dilarang. IAllah lengkap lah keperluan batin nurani kita dalam melalui kehidupan seharian..Mudah2an.

''Mukmin itu diamnya fikir cakapnya zikir''

p/s : peringatan untuk diriku yang selalu alpa dan leka :'(


~leyzajamil~

Sunday, February 13, 2011

ARE YOU TALENTED??

Adakah kamu berbakat, apa bakat kamu??

Bakat yang ada jangan dipendam dan jangan dibiarkan..
Tak kirala bakat apa pun, samada dikesan semulajadi atau ia dicungkil bakat adalah anugerah Tuhan yang tidak ternilai. Bakat juga kadang2 boleh menjadi trademark seseorang sehingga menjadi ikon kepada orang lain.

Dia amat berbakat orangnya, berbakat dalam dunia lukisan & muzik. Mostly masa utamanya lebih ke arah seni lukisan. Bakat melukisnya telah dapat dikesan sejak zaman kecilnya lagi sehinggalah sampai ke tahap sekarang. Sesungguhnya secara peribadi, aku amat kagum dengan kebolehannya. Tetapi amat sayang kerana bakatnya tidak dapat diperkembangkan di negara sendiri mengikut saluran yang benar2 boleh membantu mempromosikan hasil lukisannya itu. Apa yang aku faham, sekarang dia sedang berusaha keras menghasilkan sebuah komik animasi grafik ideanya sendiri.

Aku tunjukkan beberapa contoh animasi komik yang bakal dikeluarkan tak lama lagi..Aku sendiri pun takde komik nak dikeluarkan..apatah lagi nak melukis kaku macam kayu.


Sebelum ni juga dia telah menyertai satu festival lukisan grafiti besar2an anjuran Balai Seni Lukis Negara dan DBKL yang berjaya mengumpulkan kesemua penggiat & peminat grafiti tempatan. Aku berbangga dengan dirinya. Sekurang2nya dia dapat menimba pengalaman berharga daripada penyertaannya itu. Terima kasih kepada harian metro yang menyiarkan berita tentang festival itu.



Nama femesnya Monche Ruevaga .. he is my 3rd of my 5th siblings all of us..kata orang tua2 anak ketiga ni pelik siket daripada adik bradik yang lain. Aku rasa betul la tu..memang dia beza daripada yang lain sebab dia gelap sket, degil pun iya tapi baik hatinya. Aku as kaklong nak doakan smoga tercapai segala impian dan cita2 nak sebaris dengan kartunis negara. Mana la tau rezeki dia, Allah yang Menentukan. Aku yakin dengan kebolehan dan semangat juang dia yang tak mudah putus asa.

Teruskan usaha & bertawakal kepadaNya, IAllah kemenangan akan diperolehi. Kami sekeluarga sayang kamu ..


~leyzajamil~

Wednesday, February 9, 2011

Sendiri Fikir La..

Dalam hidup ni kalau tak kenang jasa tak kenang budi baik orang lain kat kita memang tak patut. Banyak contoh perumpamaan tentang membalas budi ni antaranya 'ibarat melepaskan anjing yang tersepit' dan 'bagai kacang lupakan kulit' dan 'madu diberi tuba dibalasnya'.. kenapa orang dulu2 suka sentuh bab2 kenang jasa ni?

mestilah bersebab, kesan ketara sampai sekarang ia sesuai digunakan untuk merujuk sesetengah orang yang tidak tahu nak menilai kebaikan orang lain. Sekurang2nya kalau tak mau kenang jasa orang lain, sebaik2nya ungkap kan kata2 'Hanya Allah yang dapat membalas kebaikan kamu' .. sedap dan sejuk hati bila mendengar.

Sedangkan binatang pun pandai nak balas budi baik manusia, inikan pula kita sesama manusia. Binatang ingat setiap kebaikan yang kita bagi contohnya kucing, dijilat2nya kaki kita terliuk-lintuk nak bermanja dengan kita tanda ucap terima kasih. Tapi kita manusia lumrahnya sebati dengan rasa ego, bongkak, angkuh (samalah tu kan?) .. sesekali kesenangan membuatkan sesetengah kita lupa daratan, mendongak ke langit sampai terlupa pada tanah yang dipijak.

video


Aku ingin mengingatkan diri aku sendiri jangan sesekali menjadi sombong bila da rasa nikmat kesenangan suatu hari nanti. Putaran hidup kita umpama roda, hari ni kita di bawah esok lusa siapa tau kita duduk di atas pula. Dan Allah tu Maha Adil. Masya Allah..ketika senang kita lupa kepadaNya, tapi bila ditimpa kesusahan kita baru nak bentang sejadah menadah tangan meminta merayu kepadaNya. Jangan lekakan aku Ya Allah, jangan jauhkan aku dariMu Ya Allah.




iAllah i will.. :)

p/s : video dikongsikan by my beloved sister Husna Jamil..i luv her very much :)

Tuesday, February 1, 2011

first of all..i would like to thanks million lemon to certain blogger yang tak kedekut ilmu & info utk di kongsikan..aku respek kat diorg yang sudi reply my mesej, padahal diorg tu pangkat adik2 je ngan aku..tak mcm setengah2 blogger yang terasa dirinya da hotai dalam dunia blog, langsung tak reply mesej aku. ok fine :) no heart feeling here..mungkin diorg bz almaklumla blog pun da beribu2 follower..mmg patut diorg bz.

yup..mcm kata setiap blogger, amalan mengkopi pes memang dibenci, sejujurnya tak nak terjadi kat diri mereka. samala dgn aku, aku terfikir untuk menyelamatkan semua entri kesayangan aku ni daripada dicilok oleh mereka yang nak jalan mudah aje.

Sebab rajin blogwalking banyak info tip yang aku dapat antaranya tips untuk Right-Click Disabled ..tq fieqa :)

rajin jugak search kat Google..ni pun ada diajarkan jugak mcmne nak jaga privacy setiap entri & imej kita.

Conclusionnya cukup mudah, nak copy pes bole tapi back link semula link empunya blog..jgn buat muka slumber bodo mcm itu entri ana

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHOP!!! iklan sebentar..

SMS / TEL : 0162581268 atau email hasliza_jamil@yahoo.com

:: BLOG BIZNESKU ::